Owoce kminku są jedną u najbardziej popularnych przypraw

Dojrzale owoce mają typowy piekący smak specyficzny aromat. W niektórych krajach za przyprawę, odznaczającą się korzennym smakiem służą liście, jak również zielone nasiona, będące także podstawą do produkcji wódek gatunkowych (kminkówka, alasz) i likierów. Młode, kruche pędy nadają się do sałatek. Owoce kminku są jedną u najbardziej popularnych przypraw dodawanych do wielu potraw mięsnych (pieczeń), jarzynowych (kapusta) mlecznych (sery, twarogi), a także do wędlin. Przyrządza się z nich zupę kminkową, sosy, doprawia sałatki (szczególnie ziemniaczane), dodaje do past i pieczywa, tak słonego, jak słodkiego. Używane też bywają do ćwikły, kiszonej kapusty i do surówek oraz przy produkcji konserw. Pasuje w kompozycji z cebulą, czosnkiem czy majerankiem. Ponieważ nasiona kminku są zazwyczaj silnie wysuszone, przed użyciem dobrze jest namoczyć je lub zmieszać z solą, ewentualnie dodawać do surówek wcześniej, aby miały czas zmięknąć.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witaj na moim serwisie! Jestem zawodowym architektem wnętrz. Na tym serwisie zamieszczam moje pomysły na aranżację pomieszczeń i wyposażenie domu mam nadzieję, że moje pomysły Ci się spodobają. Zapraszam również do komentowania i likowania mojego profilu na fb.